top of page

GIMO

CHALLENGE ÅK9 – 2019

Tycker du om att lösa vardagsproblem med smarta lösningar och ser möjligheter där andra ser problem? Gillar du dessutom teknik och digitalisering?

 

Det här är en tävling som riktar sig till dig som går i årskurs 9 och vill utforska möjligheterna med 5G.

Observera att tävlingen 2019 är avslutad.

Tävlingen

Hur tycker du att en industri som Sandvik Coromant kan använda sig av 5G på bästa sätt? Låt fantasin flöda fritt! Ska vi använda 5G framförallt för att att underlätta arbetet mellan människor, eller mellan människor och maskiner? Eller har du en idé om hur 5G kan förbättra kommunikationen mellan maskiner? Du kanske har en helt annan tanke om hur 5G kan komma till användning, och vi är lika nyfikna på den. Vi ser fram emot många spännande idéer.

 

Information om Sandvik Coromant, Industri 4.0 och 5G hittar du längst ner på sidan. 

 

Skicka in ditt bidrag till info@gimochallenge.com senast den 15 december 2019. 

Skriv Gimo Challenge ÅK9 i ämnesraden. 

 

Juryn består av representanter från Sandvik Coromant och från kommunikationsbyrån Södra tornet.

Pris

De fem mest kreativa idéerna vinner ett presentkort var á 500 kr på Nordisk Film i Gränbystaden, Uppsala. Nordisk Film är den första biografen i Sverige som erbjuder 4DX-salong*, där biobesöket blir en hel upplevelse.

*4DX låter dig uppleva filmer på ett helt nytt sätt. Bli en del av upplevelsen och känn dofterna, eller vinden som blåser i ditt ansikte. Följ med på fartfyllda äventyr och känn hur stolen rör sig som om du satt i bilen på duken. 4DX erbjuder 19 olika effekter för alla sinnen och ger dig mer än en vanlig bioupplevelse. För mer information: nfbio.se

Sandvik Coromant

Sandvik Coromant i Gimo är ett världsledande företag och en del av Sandvik AB. På fabriken i Gimo tillverkas extremt hårda metallskär som används inom industrier över hela världen – de används för att tillverka allt från precisionsdetaljer till flygplansmotorer. Tillverkningen är högt automatiserad och fabriksmiljön är helt tyst och ren.

 

Industri 4.0
Industri kan låta stelt och gammalmodigt, men industrier idag är toppmoderna, digitaliserade och använder dagens mest avancerade teknik. Man pratar om Industri 4.0, den fjärde industriella revolutionen, där IoT, AI och smarta lösningar är en stor del av verksamheten.

5G

Just nu undersöker vi ett kommande 5G-nät på vår anläggning i Gimo. Först och främst ska det användas inne i våra två fabriksanläggningar, men vi tittar också på om det kan täcka en större del av Gimo. Det finns faktiskt en chans att Gimo blir det första samhället i Sverige med 5G.

 

Det innebär snabbare uppladdningstider, bättre mottagning och snabbare anslutning. För industrin innebär det bland annat att maskiner enklare kan prata med varandra tack vare de snabba svarstiderna. Och vi kommer se fler fordon och fjärrstyrda robotar med höga hastigheter och avancerade lösningar för fjärrstyrning via mobilnäten. 5G erbjuder också högre datasäkerhet.

bottom of page